KismamaKlub

Kelengyelista – Babaápolás (+letölthető kelengyelista)

babaápolás kelengyelista

Miután világra jött a kisbabád egy teljesen új világ nyílik meg, ahol teljesen újfajta teendőkkel találod magad szemben. Etetned kell, tisztába tenned, megnyugtatni ha nyűgös, elaltatni, amikor nem szeretne pihenni. Hogy kellően hatékonyan és jól tudd babádat gondozni, sok-sok dolgot kell beszerezned. Az alábbi bejegyzésben azokat a legfontosabb termékeket gyűjtöttük össze, amelyek a baba ápolásához elengedhetetlenek.

babaápolás egészségügyi szett

Baba hajkefe, fésű

Vannak babák, akik kész hajkoronával jönnek a világra, az ő frizurájukat egy kis babafésűvel a legegyszerűbb ápoltan tartani. Az úgynevezett koszmó viszont őket, és kevésbé hajasbaba társaikat sem kíméli. Ezért fontos, hogy beszerezz egy puha hajkefét, amivel ez a sárgás lerakódás könnyen eltávolítható.

Körömvágó olló vagy körömcsipesz

Biztos nem gondoltad volna, de a kisbabák körme hihetlen sebességgel nő. Így a körömvágási procedúrára hetente legalább két alkalommal rá kell venned magad. Választhatsz babáknak készült körömcsipesz és olló közül is, attól függ, melyikkel tudsz jobban és gyorsabban dolgozni. A babáknak való olló használatától sem kell tartanod, hiszen ezeknek a vége lekerekített, így nem kell attól félned, hogy megsebesíted vele véletlenül a picit. Bár valóban nem a legegyszerűbb dolog egy izgő-mozgó újszülöttnek levágni a körmét, ez mégis nagyon fontos, hiszen a gyorsan növő körmökcsékkel a baba nemcsak magát sértheti meg, hanem téged is.

Tipp 1. : Próbáld meg alvás közben vágni a baba körmét, óvatosan és gyors mozdulatokkal.

Tipp 2.: Ha szeretnél minden ápolással kapcsolatos egyben beszerezni és egy praktikus baba neszesszerben tárolni, akkor a Tommee Tippee Egészégügyi szettet neked találták ki.

Sangenic pelenkacsomagoló

Pelenka és textilpelenka

Ez az a tétel amiből ha azt mondjuk nagyon sok fog kelleni, még akkor se járunk közel az igazsághoz. Egy átlagos kisgyerek 2,5-3 éves korára lesz szobatiszta, addig viszont nagyon sok pelenkát fogtok elhasználni. Ugyanis az első időkben átlagosan 6-10 alkalommal kell tisztába rakni a kisbabákat, szerencsére az idő múlásával ez  kicsit ritkulni fog. Fontos viszont eldöntened, hogy egyszer használatos pelenkát vagy textilpelust szeretnél használni babáddal. Mind a kettőnek megvan előnye és hátránya. Az eldobható pelenka kényelmes, egyszerű megoldás, hiszen nem kell mosni, szárítani és vasalni. Sokkal több nedvességet tud magába zárni, mint a textilpelenka, így kézenfekvő megoldásnak tűnhet. Viszont mivel nagyon sok kell belőle, ezért költséges, illetve nem túl környezetbarát (egy pelenka körülbelül 100 év alatt bomlik le). A textilpelenkákat ezzel szemben elég egyszer megvásárolni, de a folyamatos mosással, fertőtlenítéssel ez esetben számolni kell. Viszont sokkal környezetkímélőbb, mint az eldobható változatuk.

Pelenkatároló kuka

Hidd el, ha azt mondjuk, kevesebb büdi dolog van, mint a használt pelus. A hétköznapi szemetesek, pelenkakukák nem képesek arra, hogy a szagos pelenka átható „illata” ne terjengjen a szobában. Napi 6-10 alkalommal pedig biztos te se szeretnél az utcai szemeteshez rohangálni, főleg ha nincs más, aki addig szemmel tartsa a picit. Szerencsére már a használt pelenkák szagmentes tárolására is van lehetőség! A Sangenic Twist & Click pelenkatároló az egyedi csavaró-záró szerkezetének köszönhetően egy gyors mozdulattal becsomagolja a használt pelusokat egyesével, a fedél pedig a kialakításának köszönhetően biztosan benn tartja a kellemetlen szagokat. A kuka akár 30 darab pelenkát is képes egyszerre tárolni, gyors, kényelmes és higénikus megoldás a pelenkák eltüntetésére.

Popsikrém

A pelenkakiütés bármikor kialakulhat, akkor is, ha megfelelő időközönként kerül sor a pelenka cseréjére. A babák bőre ugyanis rendkívül érzékeny, ezért nagyon fontos, hogy egy jó minőségű, hatékony popsikrémet használj, hogy elkerüld a piros és hólyagos kiütések megjelenését. Ugyan a gyerekorvos is felír olyan krémet, amelyet olcsón kiválthatsz bármelyik patikában, de ma már recept nélkül is hozzájuthasz rengeteg féle popsikrémhez. Érdemes olyat keresni, ami természetesebb összetételű, így nem kell attól tartani, hogy a sok szintetikus összetevő még tovább irritálja a kicsi bőrét.

babaápolás kelengyelista fürdetés

Babakád

Mielőtt kiválasztjátok a megfelelő babakádat, érdemes figyelembe venni, hogy mennyi helyetek van a lakásban. Nincs is annál rosszabb, ha valami folyton útba van, rakosgatod ide-oda, mégsincs meg a helye. Ha ez a helyzet nálatok is, akkor érdemes egy összecsukható kád mellett dönteni. Ez a változat nemcsak azért praktikus, mert kis helyet foglal el, de bárhova magatokkal tudjátok vinni, legyen szó akár utazásról vagy bármikor, amikor a baba nem otthon tölti az estét.

Fürdetőkrém

Ebből is számtalan fajta létezik, és a gyerekorvos is biztosan fel fogja írni a gyógyszertári verziót. Van olyat, amit a vízben kell elkeverni (ami több vagy kevesebb sikerrel jön össze), de olyan is létezik, amit a baba bőrére kell kenni a fürdés előtt. A babák bőre nagyon vékony és érzékeny, ezért lehetőleg természetes anyagokból álló fürdetőkrémet használaj.

Babahőmérő

Valószínűleg minden szülő rémálma, ha a babája megbetegszik. Ilyenkor nagyon fontos, hogy tisztában legyünk, hogy hőemelkedése, vagy láza van-e a picinek. Csecsemők esetében a lázmérés a fülben és a végbélben történhet meg. A fülben történő lázmérés mérföldekkel könnyebb és kevesebb kellemetlenséggel jár a baba számára is. Érdemes egy olyan digitális fülhőmérő mellett dönteni, amely pár másodperc alatt kiírja az eredményt, hogy az amúgy is nyűgös kisbabádat kevesebb kellemetlenség érje.

Orrszívó

A babák értelemszerűen nagyon sokáig nem tudják önállóan kifújni az orrukat, viszont a felgyülemlő váladék további veszélyes gyulladásokat okozhat. Ezért nagyon fontos, ha a pici megfázott és náthás, a szülő feladata kifújni az orrát. Erre többféle lehetőség is létezik. A kézi- és szájjal szívható orrszívók előnye, hogy csendesek, hiszen nincsen motor, aminek a zúgása esetleg megijesztené a babát. Hátrányuk, hogy kevésbé hatékonyak a motoros verziókkal szemben. A gépi orrszívókon belül is két megoldás közül dönthetünk. Az orrszívó porszívó tulajdonképpen egy kis eszköz, amit a porszívóra kell szerelni, és ez szó szerint kiporszívózza az orrváladékot a kisbabából. Nagyon hatékony megoldás, viszont a porszívó zaja zavarhatja, vagy meg is ijesztheti a kicsit, arról nem is beszélve, hogy a porszívót folyamatosan elővenni és elrakni szintén macerás. Az elektromos orrszívó ugyan csendesebb, és legalább olyan hatékony mint az orrszívó porszívk. Viszont ezért ez is a legdrágább megoldás.

Alkohol

A köldökcsonkot a fertőződés elkerülése miatt alkohollal érdemes tisztán tartani, amíg teljesen be nem gyógyul. Bármelyik patikában kapható recept nélkül.

Steril gézlap

Akárcsak az alkohol, az első hetekben gézlap is kiemelt szerepet kap a köldökcsonk kezelésében. De egyébként is jó, ha van a háznál steril gézlap, ugyanis bármilyen vérző sérüléshez, vagy seb kezeléséhez jól jön. Gyakran előfordul az is babáknál, hogy a könnycsatorna gyulladása miatt váladékozik a baba szeme (nyugalom, nem kell rögtön pánikba esni!), ebben az esetben is jól jöhet.

Reméljük, haszosnak találtad a babaápolás kelengyelista cikkünket. Ha kíváncsi vagy arra, mire van feltétlenül szükség a baba etetéséhez, olvasd el erről szóló bejegyzésünket.Ha pedig szükséged van egy teljes kelengyelistára, csak kattints az alábbi gombra!

Kapcsolódó bejegyzések