KismamaKlub

5 dolog, amire feltétlenül készülj fel a kisbaba érkezése előtt

5 dolog a baba érkezése előtt

Senki se tud kellően felkészíteni arra, hogy a kisbabád érkezése mennyire fogja megváltoztatni az egész életedet. A várandósság során pedig a legtöbb kismama főleg a szülés miatt, illetve azon aggódik, milyen alvó lesz a kisbabájuk.

Ha kismamaként olvasod ezeket a sorokat, akkor már biztos te is elolvastál számos könyvet és cikket arról, hogy milyen lesz az újszülöttel az első nap otthon. Segítségül összegyűjtöttünk neked 5 olyan dolgot, amikre mindenképpen érdemes felkészülnöd még a kisbaba érkezése előtt.

A baba etetése

9 hónapig a hasadban a placenta táplálta a babádat, ám a születés után ez már a te feladatod lesz. Alapvető emberi szükségletünk az evés és az alvás, éppen ezért nagyon fontos, hogy ez a kettő egyensúlyban legyen egymással. Ha tanácstalan vagy, akkor a gyermekorvos és a védőnők segítenek abban, hogy milyen gyakran szükséges etetned a csecsemődet. Az első hónapban ez általában 2-3 óra időközönkénti etetést jelent. Ha szeretnéd babátok etetésébe apát vagy más családtagot is bevonni, tanácsos a picit a cumisüveghez már korán hozzászoktatni. Ezzel pedig értékes perceket szerezhetsz, amit pihenéssel, alvással tudsz tölteni!

A baba alvása

Nemcsak a babának, de neked is nagyon fontos a mennyiségi és minőségi alvás. Erre a legjobban úgy tudsz felkészülni, ha tudod, mennyit alszik egy újszülött az első időkben, és persze a születése előtt annyira kipihened magad, ahogy csak tudod!

Egy újszülött csecsemőnek 15-18 óra alvásra van szüksége egy nap során, és ebből jó esetben az éjszakai a leghosszabb egybefüggő időszak. 6 hetes korában a babának 4-6 alkalommal van szüksége 30 perctől akár 3 óráig tartó alvásra. Ekkor már az alvások között 45-60 percet is ébren vannak, éjszaka pedig 10-12 órán keresztül alszanak.

Ha ezt szem előtt tartod, akkor ki tudtok alakítani egy olyan egészséges alvási rutint, amely összhangban van a természetes belső órájával. Hidd el, érdemes ezt a belső órát figyelembe venni, és ehhez alakítani a napi rutinjaitokat is!

Alakíts ki egy megfelelő alvási környezetet még a baba érkezése előtt

Ha a babaszobáról van szó, sok szülőnél a határ a csillagos ég. Tudjuk, tudjuk, nagyon csábító az összes falra cuki rajzfilm figurákat ragasztani és telerakni a babaszobát plüssállatokkal és egyéb játékokkal. De higgy nekünk, amikor azt mondjuk a babaszoba kapcsán a kevesebb mindig több. Ennek pedig igen egyszerű indoka van. Minden extra cucc a babaszobában elterelheti az újszülött figyelmét (mondhatni túl sok vizuális inger éri a babát). Gondolj csak bele, hogy altatás előtt amire legkevésbé vágynál, az biztos, hogy egy izgatott csecsemő.

Apropó, babaágy! Javasoljuk, hogy itt is azt az elvet kövesd, minél egyszerűbb, annál nagyszerűbb. Ennek köszönhetően sokkal nyugodtabban, jobban fog aludni kisbabád, ráadásul sokkal biztonságosabb is!

Szakértői ajánlás szerint a csecsemőt mindig a hátára fektessük, használjunk hálózsákot, a feje alá pedig lehetőleg ne tegyünk párnát vagy összehajtott takarót. A matrac pedig legyen kemény, lapos és vízálló.

Kezdd el korán az egészséges alvási ritmus kialakítását

Nagyon értékes tulajdonság, hogy a babák nagyon gyorsan és könnyen tanulnak. Ha alvásról van szó, döntsd el, milyen rendszert szeretnél kialakítani a babád életében. Hidd el, gyorsan fog tudni alkalmazkodni majd hozzá!

Alakíts ki egy egészséges napi rutint a babának

A baba a meghatározott rutin alapján tudja élni az életét, ezért nagyon fontos, hogy ez megfelelően legyen kialakítva! Jelekből és a testbeszéd alapján tudják megállapítani, hogy mikor mi fog következni. Az első hetek még nagyon nehezek lehetnek, hiszen ekkor ismeritek meg egymást a kisbabáddal.

+1 tipp: szerezd be időben a babakelengyét

Készülj fel időben minden szükséges eszözzel a baba érzeésére. Olvasd el cikkeinket a baba etetéséhez és a baba ápolásához szükséges eszközökről! Letölthető kelengyelistát is találsz a cikkekben.

Kapcsolódó bejegyzések