KismamaKlub

Kelengyelista – Babaetetés (+letölthető kelengyelista)

Kelengyelista- babaetetés

Az interneten barangolva a kelengyelista száz és száz féle verzióját találhatod meg. Nem is csoda, ha kismamaként eléggé összezavarodva és bizonytalanul érzed magad. Tényleg kell ennyi minden egy babának? Biztos mindent használni fogunk? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel benned, ne aggódj: nem vagy egyedül. Az alábbi cikkben azokat a legfontosabb termékeket találod meg, amelyek a baba etetéséhez elengedhetetlenek.

Az első hetekben minden az etetésről fog szólni (az alvás mellett). Ha úgy határoztál, hogy csakis szoptatni szeretnéd a kisbabádat, akkor is érdemes minden eshetőségre felkészülni, hogy később ne érjen kellemetlen meglepetés. Nézzük milyen eszközökre lehet szükséged!

Mellszívó

Mellszívó

Egy nagyon fontos eszköz, amely garantáltan a jó barátod lesz az első időkben. A mellszívó nem csak arra szolgál, hogy a felesleges tejet lefejd. Rendszeres használata serkenti a tejtermelést és növeli is a tej mennyiségét. Létezik elektromos és kézi változat, mind a kettőnek van számos előnye, így el kell döntened, amelyik szimpatikusabb számodra. A Tommee Tippee Made for Me Anyatejes kezdőszettben és Babaváró csomagjainkban is található kézi mellszívóval te magad tudod szabályozni, praktikus mérete miatt bárhova magaddal tudod vinni, hiszen sosem lehet tudni, mikor és hol van rá éppen szükség. Ha nagyon küzdelmesen megy a fejés, és minden csepp anyatejre szükség van, akkor érdemes a Tommee Tippee Made for Me anyatejgyűjtő és kézi mellszívó mellett dönteni. Ezzel a praktikus kis eszközzel egyszerre lehet fejni, illetve felfogni vele a maradék tejet az egyik mellből, miközben a másikkal tart a szoptatás. Teljesen csendes, kicsi és diszkrét. Ha inkább a gyorsaságot és kényelmet részesíted előnyben, akkor az elektromos mellszívót javasoljuk. Akkor is érdemesebb az elektromos változat mellett dönteni, ha nagyon sok tejed van, ugyanis kézi mellszívóval ez esetben nagyon sokáig tartana a fejés.

Melltartóbetét

A szoptatás bár talán a világ egyik legfantasztikusabb érzése, sajnos járhat pár kellemetlenséggel is. A csöpögő tejtől átázott melltartó és felső kínos és kényelmetlen is, ezért egy jó nedvszívó, légáteresztő melltartóbetét nagyon jól tud jönni a szoptatás időszaka alatt.

Mellápoló krém

A mellápoló vagy mellbimbóvédő krém már a kórházi csomagból se maradjon ki! Előfordulhat, hogy a kisbaba az első időkben még elég ügyetlenül szopik, sokszor (akár unalmukban) rágcsálják a mellbimbót, ami sajnos fájdalmas lehet. Egy jó mellápoló krém megakadályozza, hogy a bimbó kisebesedjen vagy akár vérezzen. A használatát érdemes már a harmadik trimeszterben elkezdeni, hogy a bimbó kellően puha, hidratált és rugalmas legyen. Érdemes olyat választani, amely természetes anyagokat tartalmaz, és nem kell lemosni szoptatás előtt.

Szoptatós melltartó

A szoptatás másik elengedhetetlen kelléke egy kényelmes, merevítő és bélés nélküli melltartó. Ezeket a speciális fajtákat úgy tervezték, hogy a kosarak lekapcsolhatóak legyenek, így a szoptatás könnyebben megoldható. A vállpántok szélesebbek, a kosarakba pedig kényelmesen elhelyezhető a melltartóbetét. Érdemes olyat választani, amely természetes anyagból készült.

Cumisüveges etetés

Cumisüveg

Cumisüvegből érdemes először a legkisebb méretet választani, majd ahogyan nő a baba és fog egyre többet enni, úgy lehet nagyobb cumisüvegekre váltani. Cumisüvegből 2-3 db legyen otthon, hogy mindig legyen tartalék! Ma már számtalan féle és fajta cumisüveg érhető el, de érdemes olyat választani, ami leginkább hasonlít az anyamellre.  A Tommee Tippee Closer to nature cumisüveg különleges anyamellet idéző formája miatt a babák könnyebben elfogadják, mint  hagyományos formájú cumisüvegeket.

Ha a babád sokszor vígasztalhatatlanul sír, hasa feszes és puffadt, akkor azt valószínűleg a sok levegőnyelés miatt kialakult kólika okozza. Ez esetben mindenképpen javasoljuk, hogy olyan cumisüveget válassz, amely használat közben megakadályozza, hogy a baba sok levegőt nyeljen. Ezek az úgynevezett anti-colic cumisüvegek lényegesen csökkentik a levegőnyelés tüneteit, ugyanis egyedi rendszerüknek köszönhetően biztosítják az optimális levegőelvezetést az etetés során.

Ha pedig idegenkedsz a műanyagtól, és valami természetesebb anyagot, például üveg cumisüveget szeretnél használni, akkor is van választási lehetőséged. A Tommee Tippee üveg cumisüvegje speciális üvegből (boroszilikát) készül, mely ellenáll az extrém magas vagy alacsony hőmérsékletnek, mégis könnyű, így a hosszabb ideig tartó etetés során sem fáradsz el.

Cumisüveg tisztító kefe

A cumisüvegek takarításához szükséged lesz speciális tisztító kefére, amellyel a nehezen elérhető részeket is ki tudod pucolni. Mivel a kefével nem szabad a cumifejet tisztítani (mivel felsértenéd vele a szelepet), ezért érdemes olyan 2 in 1 terméket választani, amellyel ez a művelet is megoldható. A Tommee Tippee cumisüveg tisztító kefe pedig pont ilyen. A kefés fejével könnyen és gyorsan ki tudod takarítani a cumisüveg minden szegletét, a nyél pedig széthúzható. Itt megbújik egy puha fej, amely segítségével hatékonyan és biztonságosan tisztítható az etetőcumi.

Sterilizálás

Sterilizáló

Egy újabb eszköz, amellyel szoros barátságot kell kötnöd az elkövetkezendő egy-két évben. Mivel az újszülött immunrendszere kezdetben nagyon fejletlen, ezért a cumisüvegek, mellszívó alkatrészek, játszócumik sterilizálása nagyon fontos, ugyanis így tudod megóvni a kisbabádat a kórokozóktól. Az első 6 hónapban javasolt minden használat után (de legalább naponta egyszer!) sterilizálni az alábbi eszközöket. Szüleink és nagyszüleink még vízben történő kifőzéssel tudták ezt megoldani (hőálló edényben forralt vízben 10 percig állni hagyni a dolgokat), ma már létezik mikrós és elektromos gőzsterilizáló gép is. Ha van otthon mikrohullámú sütőd, akkor a mikrohullámú sterilizáló kiváló választás. Csak bele kell tenni a gépbe a sterilizálni kívánt eszközöket (előtte azért érdemes utána járni, hogy a készülék belefér-e a mikróba), vizet önteni az edény aljába és a mikrohullámok elvégzik a munka többi részét.  A leghigiénikusabb és leggyorsabb módja a fertőtlenítésnek az elektromos sterilizáló. A gőzsterilizáklók használata gyors és egyszerű, ráadásul a sterilizálási program lejárat után a tető felnyitása nélkül a gőzsterilizálóban lévő eszközök 24 óráig sterillek maradnak.

Reméljük, haszosnak találtad a babaetetés kelengyelista cikkünket, olvasd el a babápolási részt is! Ha pedig szükséged van egy teljes kelengyelistára, csak kattints az alábbi gombra!

Kapcsolódó bejegyzések