KismamaKlub

A pelenkacsere tudománya

Kismamafutár- pelenkacsere

Lehet, hogy azt hiszed, a pelenkacsere nem lesz egy bonyolult dolog és talán elméletben már kiválóan pelenkázol. Ha esetleg mégis kételyeid vannak a témát illetően, vagy biztosra szeretnél menni, olvasd el az alábbi cikkünket.

Mikor kell pelenkát cserélni?

A válasz nagyon egyszerű: gyakrabban, mint először gondolnád. Ugyanis, ha a teli pelust sokáig a babádon hagyod, az kiütéseket okozhat az érzékeny bőrén, aminek fájdalmas sírás lesz a vége. Ezt biztosan nem szeretnéd, így számolj azzal, hogy az első időkben akár napi 12 alkalommal is tisztába kell tenned a kisbabádat.

Ha látod, vagy érzed, hogy nedves a pelus, akkor eljött a pelenkacsere ideje. Egy idő után ki fogod majd tapasztalni, mikor könnyít magán a babád (általában etetés után), így ehhez fogod majd tudni igazítani a cseréket.

Lehet rosszul is csinálni?

Megnyugodhatsz, nagyon kicsi az esélye, hogy pelekacsere közben valami balul süljön el. Viszont, ha el szeretnéd kerülni a szivárgást, vagy hogy a piciről leessen a pelus, akkor az alábbi javaslatokat érdemes betartani.

Légy felkészült!

Fontos, hogy a meglegyenek a gyors és hatékony cseréhez szükséges alapvető kellékek. Mutatjuk, melyek ezek:

 • Tiszta pelenkák – Logikus lépés lenne pelenkákból bevásárolni egy rakással, de hidd el, nem érdemes. A pelenkák különböző méretekben kaphatóak, így főleg a kis méretből érdemes megfontoltan beszerezni, ugyanis a kisbabák nagyon gyorsan nőnek.
 • Pelenkázó alátét vagy törölköző – Legyen belőle egy praktikus, összehajtható, amikor épp nem vagytok otthon, és egy másik, kényelmesebb otthonra.
 • Nedves popsitörlő vagy vatta és meleg víz – Először érdemesebb a vattával és meleg vizes lemosdással kezdeni, majd a baba 2 hetes korában áttérhettek a nedves popsitörlő kendőre.
 • Popsikrém – Ugyan nem elengedhetetlen kellék, de a pelenkakiütés ellen nagyon jó szolgálatot tud tenni.
 • Pelenkatároló kuka – Hidd el, hálás leszel magadnak, ha beszerzel egyet és nem kell minden egyes peluscsere után (ne feledd, ez lehet kár napi 12 alkalom!) kivinni a használt pelenkát, és még a lakás is jó illatú marad. Használhatjátok például a Tommee Tippee Twist & Click pelenkacsomagolóját, amely az egyedülálló “tekerd és klikk” technológiával gondoskodik a babaszoba higiéniájáról. Minden egyes használt pelenkát egyenként csomagol be egy antibakteriális bevonattal ellátott többrétegű zacskóba, így verhetetlen szagvédelmet biztosít. A fólia hossza több mint 10 méter, ami kb. 1 hónapra elegendő mennyiség (egy 6 darabos utántöltő, így pedig akár fél évre is elég).
  A Twist&Click pelenkatároló kuka kényelmét pedig lelkiismeretfurdalás nélkül élvezheted, hiszen a szemetes és az utántöltő kazetta is 100%-ban újrahasznosítható műanyagból; a zacskó pedig cukornádból készül.
 • Váltásruha a babának – Ne érjen meglepetésként, ha a pisi vagy kaki éppen nem a pelusban végzi, hanem jobb esetben a baba ruháján. A rossz esetet inkább most nem taglaljuk…

 

A pelenkacsere lépései

Először is vegyél egy nagy levegőt, és hajrá:

 1. Mosd meg a kezed vagy használj kézfertőtlenítőt.
 2. Fektesd le a babát a hátára a pelenkázó asztalon, vagy ahol cseréled a pelusát (amikor ilyen magasan van a baba, soha ne hagyd felügyelet nélkül!).
 3. A tépőzárak segítségével bontsd szét a használt pelenkát, és törölj le vele a babáról annyi kakit, amennyit csak tudsz.
 4. Emeld fel a baba lábait a bokájánál fogva, és távolítsd el a piszkos pelenkát. Dobd ki a szemetesbe, vagy a pelenkatároló kukába.
 5. Melegvizes vatta vagy nedves popsitörlő segítségével távolítsd el a maradék pisit vagy kakit a babáról. Nagyon figyelj a törlés irányára, főleg kislányok esetében. Mindig elölről hátrafelé haladj, vagyis a nemi szervtől a végbélnyílás felé. Így tudod elkerülni, hogy baktériumok kerülhessenek a húgyutakba.
 6. Ha lehetséges és jó az idő, hagyd picit szabadon a babát. Jót tesz a kis bőrének a szellőzés, és ő is nagyon élezni fogja. Egy kis idő után a lábak ismételt megemelésével helyezd alá a tiszta pelenkát.
 7. Ha használtok popsikrémet, akkor a baba „becsomagolása” előtt kenj fel egy vékony réteget a bőrére.
 8. A tépőzárak segítségével zárd le a pelust. Figyelj arra, hogy az ne legyen se túl szoros, se túl laza. Akkor raktad fel megfelelően, ha a derékrésznél éppen befér az egyik ujjad.
 9. A pelekacsere után helyezd a babát biztonságos helyre, míg eltakarítasz utána. Utána a kézmosásról vagy kézfertőtlenítésről se feledkezz meg!

 

Ha elsőre nem is megy majd olyan gyorsan és hatékonyan, elhiheted, hogy idővel igazi pelenakacsere masina leszel.

Kapcsolódó bejegyzések