KismamaKlub

A nagy mellszívó kérdés: elektromosat vagy kézit?

Kevés olyan kismama létezik, aki a címben szereplő kérdésre határozottan tudja a választ. A válasz pedig nem olyan egyszerű mint gondolnánk, hiszen mindkét fajta mellszívónak megvannak a maga előnyei. Éppen ezért sokszor állnak a leendő anyukák tanácstalanul a bababoltban, feltéve az alábbi kérdést: elektromos vagy kézi mellszívót válasszak? Az alábbi cikkel ebben a kérdésben szeretnénk segíteni, hogy minden kismama a számára megfelelő mellszívó mellett dönthessen.

Hogyan is működik pontosan a mellszívó?

Az anyatej lefejése mellszívó segítségével pont olyan, mint bármilyen más dolog, amit eddig még nem próbáltál: hozzá kell szokni, és meg kell tanulni a módszert. Szerencsére nem olyan bonyolult, így nem kell attól félni, hogy esetleg nem sikerül, vagy rosszul csinálod majd. Csak egy kis türelem és gyakorlás szükséges hozzá.

Akármilyen mellszívót is használsz majd, nagyjából ugyanazon az elven működnek.  Utánozzák a babák szívó mozdulatait, így nyerik ki az értékes anyatejet a mellből. Az elektromos mellszívók körülbelül 50-90 szívást végeznek el 1 perc alatt, ugyanúgy, mintha a babád tenné ugyanezt. A kézi változat ennél jóval lassabb. Amint végeztél a mellszívással, a készülékhez tartozó cumisüvegben összegyűlt tejet felhasználhatod rögtön vagy átöntheted anyatejtároló edénykébe vagy fagyasztó zacskóba, ha el szeretnéd tenni későbbre. Időbe telhet ugyan, hogy egy kis rutint szerezz a mellszívó használatában, de fontos, hogy bízz magadban. Lazíts, gondolja a kisbabádra, és hidd el, menni fog!

Az elektromos mellszívó

Az elektromos mellszívó legalább olyan „gyors munkát” tud végezni, mint kisbabád. Így ez a megoldás akkor hasznos, ha rövid idő alatt szeretnél gyorsan és sok tejet fejni. Akkor is érdemes e mellett dönteni, ha sok a tejed. Ugyanis ebben az esetben a kézi mellszívóval nagyon sokáig tartana a fejés, és a kezed is nagyon hamar elfáradna. A legtöbb elektromos mellszívónak több fejési fokozata van, így a sebességet te magad tudod meghatározni. Laktációs problémák esetén is érdemesebb az elektromos változatot választani.

Léteznek már kétfejes vagy másnéven dupla elektromos mellszívók is, amelyekkel mind a két mellet egyszerre tudod fejni. Ilyen készülék vásárlása esetén számolnod kell azzal, hogy a tej mennyisége kb. 10-30%-al nőni fog. Ha ikreket vársz, akkor pedig mindenképpen érdemes a dupla elektromos mellszívó mellett dönteni.

Az elektromos mellszívók egyik hátránya lehet az áruk, amely magasabb, mint a kézi mellszívóké, de az esetek többségében megéri a befektetés.

Másik hátrányként szokott felmerülni, hogy zajosabb az elektromos mellszívó, mint a kézzel üzemeltetett változatok; viszont vannak már olyan halk és diszkrét készülékek, amelyek nem zavarják fel a picit az alvásból. Ilyen a Tommee Tippee Made for Me elektromos mellszívó és a Tommee Tippee elektromos dupla mellszívó is, amely 5 masszázs és és 9 szívóerősségi fokozattal bír, BPA és BPS mentes, teljesen feltöltött állapotban pedig 60 percig is lehet használni.

A kézi mellszívó

A kézi mellszívó is ugyanazon az elven műdödik, mint az elektromos változat. A fő különbség, hogy itt nincsen motor, ami elvégezze a szívó mozdulatokat, ezt neked kell kézzel, manuálisan csinálni. Ezért, ha kevés tejet kell fejned vagy csak a tejelválasztás beindítása miatt szeretnél mellszívót vásárolni, akkor a kézi lehet a jó választás. Gyors, halk, bárhova magaddal tudod vinni, és nem utolsó sorban sokkal olcsóbb, mint az elektromos. Sokkal könnyebb összeszerelni, nem kell tölteni, így nem kell attól félni, hogy pont akkor merül le, amikor épp szükség lenne rá.

Ha a kézi változat mellett döntesz, érdemes azt figyelembe venned, hogy a fogása mennyire kényelmes a kezeidnek. A Tommee Tippee Made for me kézi mellszívót úgy alakították ki, hogy a pumpakar tökéletesen illeszkedjen a kézbe, könnyen és gyorsan lehessen vele fejni. Mindössze 3 részből áll, így nagyon könnyű összeszerelni és tisztán tartani.

Ha pedig egy igazán praktikus, 3 az 1-ben megoldást szeretnél, akkor érdemes egy pillantást vetned a Tommee Tippee Made for Me szilikon anyatejgyűjtő és kézi mellszívóra. Ez egy teljesen csendes, egyszerű, puha tölcsér, ami 100% élelmiszeripari szilikonból készült, BPA, PVC és ftalát-mentes. Könnyű tisztítani, mert csupán egy darabból áll. Ha pedig a baba szopizik, és a másik mellből szivárog a tej, akkor ennek segítségével könnyen felfogható, így egy csepp sem vész kárba!

Reméljük, haszosnak találtad a mellszívókról szóló cikkünket. Ha kiváncsi vagy, hogy a milyen egyéb termékekre lesz szükségetek a baba születés után, olvasd el babaetetési és  babápolási kelengye cikkünket, amelyekben letölthető kelengyelistát is találsz!