KismamaKlub

Fürdetés – tippek kicsiknek és nagyoknak

fürdetési tippek

A baba fürdetése minden életkorban különös figyelmet igényel, de más dolgokra kell figyelni egy hónapos és egy éves korban. Nézzük, melyek azok a szempontok, amelyekre jó, ha figyelsz, így a baba kellemesen fogja érezni magát, és a bőre is egészséges marad. És ne feledd, a baba fürdetése nemcsak higiéniai, hanem kötődést is erősítő pillanat kisebb és nagyobb korban is.

Kellékek és környezet

A baba fürdetéséhez szükséged lesz egy babakádra, babáknak való fürdetőszerre (ha szükséges) és jó szolgálatot tehet egy vízhőmérő is. Nagyobb korban (amikor már ül és áll a baba) hasznos lehet egy csúszásgátló alátét is.

A fürdőszoba hőmérséklete legyen meleg, körülbelül 23-24 °C, hogy a kicsik ne fázzanak fürdés során.

Időtartam és hőmérséklet

Az első hónapokban a fürdés ne tartson túl hosszú ideig, elég 3-4 perc, hogy elkerüljük a baba bőrének kiszáradását, később ahogy növekszik a baba egyre növelhetjük a fürdéssel töltött időt.

A fürdővíz hőmérséklete akkor ideális a babák számára, ha 37 °C között van, mivel ez áll közel a normál testhőmérsékletükhöz. Ezt ellenőrizheted egy hőmérővel vagy akár a könyököddel is.

A fürdetés

Óvatosan vetkőztesd le a babát, fokozatosan engedd a vízbe. Kezdd a fejjel, haladj lefelé, és óvatosan tisztítsd meg a baba bőrét. Beszélj a babához vagy énekelhetsz is neki fürdés közben, ezek mind nyugtatják őt.

A fürdetés után óvatosan emeld ki a babát a vízből, töröld szárazra egy puha törölközővel, és különösen ügyelj a hajlatokra. Fürdéskor mindig ellenőrizd a baba bőrét és ha bármilyen bőrelváltozást, kiütést veszel észre fordulj orvoshoz vagy védőnőhöz.

Játék a kádban

A játék nagyon fontos része a kicsik fejlődésének és ezt 9-hónapos kortól már kihasználhatjuk fürdés közben is, amely az egyik legjobb alkalom a játékos fejlesztésre.

Az összenyomható-spriccelős fürdőjátékok kiválóan fejlesztik a finommotorikát, a kicsik kezének izmait, amelyeknek később segítenek majd kézben tartani a ceruzákat.

Később pedig jó olyan fürdőjátékokat keresni, amelyek ösztönzik a kreativitást. A fürdőkád falai üres vászonként szolgálnak például a kádkrétához is, tökéletes játék kis Piccassoknak. A Munchkin lemosható kádkréták kifejezetten a csúszós felületeken, például a fürdőszobai csempén való használatra készültek, és nagyon könnyen letisztíthatók. Bárhogyan is fejezi ki magát a kis művész, ezek az élénk színű fürdőkréták hosszan tartó szórakozást nyújtanak. A fürdés így egy kicsit kreatív foglalkozássá is válik és mindezt rendetlenség-mentesen.

A baba szem-kéz koordinációját is fejleszteni tudjuk olyan építős fürdőjátékkal, mint a Munchkin Caterpillar, amelynek elemeiből egy montessori tornyot is építhetnek vagy akár bájos hernyóvá építhetik össze.